Recht voor freelancers: deel 4. – Auteursrecht

Waar dient auteursrecht voor?

Het auteursrecht beschermt het werk tegen misbruik . Met andere woorden: de wet geeft uw klant enige C-niveau uitvoerende lijst  zekerheid dat het werk dat u als opdrachtnemer voor hem maakt origineel zal zijn en dat hij geen gestolen en opnieuw ingekleurde versie van het idee van iemand anders krijgt.

Als het werk door een werknemer is gemaakt, behoren de gebruiksrechten automatisch toe aan de werkgever. Wanneer u voor uw klanten creëert, is de situatie anders. In de Tsjechische rechtsorde is het werk uw intellectuele eigendom en kunt u het niet als zodanig aan iemand verkopen . Maar u kunt wel een licentie verlenen om uw werk te gebruiken, wat onder de licentieovereenkomst valt.

 

Wat zijn licenties?

De licentie kan onbeperkt of strikt gedefinieerd zijn . In het geval van een exclusieve licentie verbindt u zich als auteur ertoe de licentie aan niemand anders te verlenen dan aan de specifieke verkrijger van de rechten om uw werk te gebruiken. Ook kunt u aangeven voor welke periode u de rechten verleent of in welk gebied de verkrijger uw werk mag gebruiken.

Voorbeeld: Neem bijvoorbeeld een slogan. Als het bedoeld is om door multinationale ondernemingen over de hele wereld te worden gebruikt, is het logisch dat het financiële voordeel dat zij uit uw pakkende slogan zullen halen vele malen groter zal zijn dan wanneer het alleen in Tsjechië zou worden gebruikt. De prijs van de licentie moet hier ook rechtstreeks van afhangen.

C-niveau uitvoerende lijst

Welke rechten heb je als auteur van het werk?

Eigendomsrechten

Eigendomsrechten op het reist het de eileider in  werk bestaan ​​uit het exclusieve recht om over het gebruik ervan te beslissen . Dit betekent dat anderen dan jij als auteur jouw werk alleen kunnen gebruiken met jouw toestemming. Deze auteursrechten gelden voor de duur van uw leven en tot zeventig jaar na uw vertrek uit deze wereld.

Het recht om het werk te gebruiken omvat:

  • het recht om het werk te reproduceren (bijvoorbeeld door een poster af te drukken die jij hebt ontworpen en in je online portfolio hebt staan)
  • het recht om het werk of de reproductie ervan te verspreiden (bijvoorbeeld distributie van uw e-boek op internet)
  • het recht om het werk of de reproductie ervan uit te lenen
  • het recht om het werk aan het publiek bekend te maken (uitgezonden op radio of televisie)

Persoonlijke rechten

Deze houden verband met de persoonlijkheid van de auteur en zijn daarom niet overdraagbaar en eu email list  blijven geldig tot aan het overlijden van de auteur.

waarna ze vervallen. Na de dood van de auteur blijft het auteurschap zelf echter beschermd.

in die zin dat niemand zich het auteurschap van het werk van iemand anders .

mag toe-eigenen (de echte auteur moet altijd worden vermeld.

indien bekend) en niemand het werk mag gebruiken op een manier die de waarde ervan vermindert. waarde.

Persoonlijke rechten van de auteur omvatten:

  • het recht om te beslissen over de publicatie van het werk (Het tijdschrift mag uw artikel niet herdrukken zonder uw toestemming.)
  • het recht om auteurschap te claimen (u heeft het recht om vermeld te worden als de auteur van de foto of vertaling.)
  • het recht op onschendbaarheid van het werk, wat betekent dat niemand jouw werk mag hermaken of gebruiken op een manier die de waarde ervan vermindert (de klant mag bijvoorbeeld het logo dat je voor hem hebt gemaakt niet in een geheel andere kleur op de verpakking gebruiken van een nieuw product.)

Auteursrecht in de praktijk

Logo en zijn bescherming

Volgens de Tsjechische wet kan een logo een auteursrechtelijk beschermd werk zijn . De rechten op het werk van de auteur behoren toe aan jou als auteur.

de natuurlijke persoon die het werk heeft gemaakt (de sro zal nooit de auteur zijn).

Wanneer ik mijn eigen logo maak

Als u een logo ontwerpt met uw eigen uitvinding, hoeft u zich geen zorgen te maken over auteursrechten . Het enige probleem kan zijn dat je te veel inspiratie haalt uit een ander bestaand logo.

TIP: Als je bij het maken van het logo het werk van iemand anders hebt gebruikt, raden we je aan om ook hun toestemming te vragen om het te bewerken en te gebruiken. Anders riskeert u auteursrechtgeschillen of oneerlijke concurrentie. Of merkengeschillen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *