Banke se suprotstavljaju kripto regulatornom okviru iako vlade navode zabrinutost zbog nestabilnosti

U 2016. većina ljudi nikad nije čula za kriptovalute. Brzo naprijed u 2021. i digitalni su novčići osvojili financijska tržišta. Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta i najveća po tržišnoj kapitalizaciji, nedavno je dosegao cijenu od 60.000 dolara – a stručnjaci vjeruju da bi mogla porasti i više.

Kriptovalute su digitalna imovina koja se oslanja na blockchain tehnologiju – vrstu sustava koji pohranjuje i prati digitalne podatke. Možete kupovati, prodavati, trgovati, pa čak i ulagati u kriptovalute.

Iako su ulagači u kriptovalute poput bitcoina, ethereuma, litecoina i drugih tijekom godina vidjeli ekstravagantne dobitke – stručnjaci i dalje kritiziraju digitalne valute zbog njihove volatilnosti i neregulirane prirode.

Globalne agencije rade na pokušaju uspostavljanja političkog okvira za reguliranje i upravljanje eksponencijalnim rastom kripto imovine.

Baselski odbor za nadzor banaka (BCBS)

međunarodno bankovno tijelo, u lipnju je iznio prijedlog regulatornog okvira koji bi razlikovao stabilne kovanice od spekulativnije imovine poput bitcoina i drugih kriptovaluta.

Cilj je potaknuti banke sa značajnom izloženošću kriptovalutama da odvoje gotovinu kako bi pokrile potencijalne gubitke koji proizlaze iz nestabilne prirode većine digitalnih kovanica.

Međutim, inicijativa je naišla na reakcijuFunkcije baze podataka e-pošte globalnih banaka i drugih financijskih institucija. Mnogi su vjerovali da su propisi otišli predaleko i da bi banke zapravo trebale biti potaknute da prodube svoju uključenost u kripto prostor – jer bi to pomoglo da se klasa imovine u nastajanju stavi u vidokrug regulatora.

Udruga globalnih financijskih tržišta (GFMA), zagovaračka skupina vodećih svjetskih financijskih institucija, izrazila je svoju zabrinutost.

funkcije baze podataka e-pošte

Financijski regulatori zabrinuti su zbog volatilnosti kriptovalute

“Smatramo da su prijedlozi u konzultacijama Sa pamamaraang ito, maaari kang manatiling toliko. Pretjerano konzervativni i pojednostavljeni da bi zapravo onemogućili sudjelovanje banaka u tržištima kripto imovine”, napisala je GFMA.

Stablecoini su kriptovalute čije su tržišne vrijednosti vezane za neki vanjski izvor, poput američkog dolara ili zlata. Ideja je stvoriti stabilniju kriptovalutu – koja je inače poznata po stalnim promjenama cijena – i olakšati kupnju robe i usluga.

Iako neki stabilcoini imaju tendenciju manje clean emai fluktuacije od drugih kriptovaluta, neki regulatori još uvijek tvrde da možda nisu dovoljno stabilni.

Prema prijedlogu BCBS-a, kriptovalute, poput bitcoina, čije tržišne vrijednosti nisu vezane za temeljnu imovinu bile bi široko kategorizirane kao imovina “Skupine 2” koja dolazi s “dodatnim i većim rizicima”. S druge strane, stabilni novčići ne bi bili klasificirani kao Grupa 2.

BCBS predlaže primjenu pondera rizika od 1.250% za imovinu

Grupe 2 pri izračunu razine kapitala banke (ključna mjera financijskog zdravlja tvrtke mjerena njezinom imovinom umanjenom za obveze).

Prema prijedlogu BCBC-ja, “kapital bi [trebao] biti dovoljan da apsorbira potpuni otpis izloženosti. Kripto-imovini bez izlaganja deponenata i drugih starijih vjerovnika banaka gubitku.”

S 1250%, ponder rizika za kripto imovinu bio bi znatno veći od stambenih. Hipoteka (između 50% do 100%) ili korporativnih obveznica s ocjenom bezvrijednosti (obično 100%).

Bankarska industrija inzistira na tome da je kripto imovina previše raznolika za jednu. Sveprisutnu težinu rizika i tvrdi da bi regulatorni okvir trebao uzeti u obzir sve zaštite koje banka napravi. Također se boje da bi strogi propisi mogli ugušiti konkurenciju unutar kripto tržišta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *